Protectie la incendiu

Protectia la incendiu a locuintelor

In Romania au loc anual, in medie, 4.540 de incendii, ceea ce inseamna ca zilnic sunt distruse de incendiu 12 locuinte, conform unui studiu realizat recent de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Potrivit acestuia, in medie, un incendiu are loc la fiecare 20 de minute in intervalul orar 18.00-22.00, cand familiile sunt reunite acasa.

Pentru a menține sub control acest tip de dezastre se recomanda folosirea solutiilor care ofera protectie la foc mai ales in camerele unde exista risc crescut de incendiu: bucatarii, camere cu semineu, mansarda cu structura din lemn, etc.

Ipsosul este un material incombustibil

Solutiile Sant-Gobain Rigips sunt recomandate pentru locuinte pentru ca ipsosul, produsul de baza utilizat, este in mod natural incombustibil.

Sub acțiunea căldurii, ipsosul elimina doar vapori de apa, spre deosebire de alte materiale de constructie care au in compozitie substante chimice ca formaldehida sau gaz, care pot elibera abur toxic.

Sa intelegem modului in care se propaga incendiile

Pentru a ne putea proteja de foc, este util să intelegem cum se declanseaza acesta.

Izbucnirea unui incendiu presupune prezenta a trei elemente:

  • Oxigenul -  Contrar credintei populare, atunci când o clădire este in flacari, nu este recomandat să se deschidă ușile și ferestrele pentru a lasa aerul sa intre. Oxigenul alimenteaza focul..
  • O sursa de foc sau caldura -  O lumânare,  mucuri de tigari care inca ard mocnit, o priză electrică supra-alimentata, etc. Vigilența rămâne cea mai bună prevenire: înainte de a pleca dint-o camera, ne vom asigura ca sunt oprite toate sursele care pot cauza un incendiu.
  • Materiale combustibile - Pentru a reduce riscul de incendiu, locuinta ta ar trebui să fie construita pe cat posibil din materiale incombustibile. Daca este totusi imposibil, materialele combustibile pot fi protejate cu sisteme cu rezistenta la foc.

Cum putem reduce riscul aparitiei incendiilor?

2 criterii sunt utilizate in catalogarea solutiilor de protectie la foc:

Reacție la foc: totalitatea schimbarilor fizice si chimice intervenite atunci cand un material sau un ansamblu este supus actiunii unui incendiu standard.

Rezistență la foc: aptitudinea unor parti sau elemente de constructie de a-si pastra, pentru un timp detereminat, capacitatea portanta, izolarea termica si etanseitatea, stabilite prin incercari standardizate.

 

Din aceste criterii, reactia la foc a materialului este esențială.

Saint-Gobain Rigips testeaza permanent, in laboratoare proprii si independente proprietatile materialelor si solutiilor pe care le propune, astfel incat sa poata asigura un mediu de locuit sigur romanilor.

Placile Rigips RF (rezistente la foc) si RFI (rezistente la foc si umiditate) au culoarea sa roz, si pot fi folosite in realizarea plafoanelor, placarilor si peretilor cu rezistenta la foc de 60, 90 sau 120 de minute.

Pentru protejarea structurii de rezistenta (stalpi, grinzi) din lemn sau metal este recomandata folosirea placilor Glasroc F care pot asigura un nivel de rezistenta la foc de pana la 240 min. 

Este foarte important sa folositi profilele metalice rigide Rigiprofil® si accesoriile originale Saint-Gobain Rigips pentru ca stabilitatea peretelui in timpul unui incediu depinde critic de calitatea acestora.